Om oss

Vi tränar hästar. Och deras ägare. Detta har vi gjort i sammanlagt 50 år. Vår filosofi, eller förhållningssätt som det mer handlar om, är NH – Natural Horsemanship – Naturlig Hästhantering. Vilka är vi då? Jo, det är Sven och Johanna Forsström, far och dotter. Här får du veta lite mer om oss:

Svenportrait

Sven Forsström
En yngling i 70-årsåldern. 😉 Kommer från början från Härnösand, men har bott i Södertälje under många år. Har lång yrkeserfarenhet inom medicinsk vetenskaplig forskning, vilket också har varit till stor nytta för att förstå hur hästar fungerar. Bor sedan 2015 i Norberg, Västmanland,

Har ca 30 års erfarenhet av ridning, trav och många olika sorters hästar. Sedan ungefär 25 år helt inriktad på Horsemanship (eller NH = Naturlig Hästhantering)  och arbetar med utbildning i form av kurser, föreläsningar/clinics och fortsatt produktion av böcker, filmer och artiklar. Problemlösning – att hjälpa hästar som har problem med sina ägare! – är även det en stor del av arbetet.

Har skrivit sex böcker om hästar och producerat en video. Ett antal artiklar har också blivit skrivna. Dessutom har jag översatt en amerikansk hästbok med budskap, som liknar mitt eget, till svenska.

Filosofi om hästar:
• Utgå från hästens naturliga egenskaper och hur den fungerar i naturligt tillstånd
• Respektera hästen som individ
• Arbeta med minsta möjliga ansträngning
• Framkalla aldrig rädsla hos hästen
• Etablera ledarskap på ett sätt som är naturligt för hästen
• Ömsesidig kommunikation mellan häst och människa
• Det är en dödssynd att kuva en häst, d.v.s. ta ifrån den viljan

Finns det något som skiljer mig från andra Horsemanshiptränare? När jag nu för en gångs skull får säga det själv, så skulle det i så fall vara:
• Bättre påläst än de flesta
• Försöker arbeta så systematiskt som möjligt utifrån dokumenterad kunskap
• Har aldrig slagit en häst
• Med år av erfarenhet har vi också insett att den kanske viktigaste orsaken till att så många hästmänniskor får problem med sina hästar är att de slarvar med grunderna. Därför arbetar vi mycket med att försöka få folk att vara noggranna med grunderna i stället.

 

Johanna

Johanna Forsström
Är 40 år och ursprungligen från Södertälje men bor i Västerås sedan 2003. Jag har över 30 års erfarenhet av hästar och ridning, varav 28 år inom NH, samt är utbildad beteendevetare (för människor) med inriktning psykologi.

Genom åren har jag bland annat varit beridare/unghästinridare på ett dressyrstuteri i norra Tyskland, ridtränat travhästar, ridit in och grundutbildat unghästar i Sverige samt rid-, hanterings- och lastningstränat hundratals hästar med större eller mindre problem. Disciplinmässigt skulle jag nog landa i dressyrfacket.

Jag jobbar på samma sätt som pappa Sven med hästar och delar filosofin till fullo, och vi kompletterar varandra på ett mycket bra sätt då vi förstås är individer med lite olika styrkor. Tack vare min utbildning till beteendevetare har jag även verktyg som är till stor hjälp när hästägaren själv känner att det finns något område att jobba på hos sig själv.

Något jag brinner för i vardagen är att genom träning hjälpa ekipage att uppnå en fullt fungerande och harmonisk relation, och att se dem växa längs vägen. En av mina största styrkor är lastning och att omvända detta för många, såväl hästar som människor, stressfyllda moment till att bli en trygg och positiv situation. En annan styrka jag har är just inridning av hästar, och där utgår jag från perspektivet att en häst som är trygg i olika situationer och med den utrustning den ska ha är också trygg under ryttare.

Jag är mamma till två för det mesta helt underbara tjejer på 7 respektive 5 år, som varit i stallet och ridit innan de kunde gå. Emma, som är den äldsta av döttrarna, är samtidigt den yngsta hästtränaren i släkten, eftersom hon vid 5 års ålder red in sin första ponny och även har ”anlitats” att träna andras ponnyer. Allt förstås med mammas hjälp. Det är även praktiskt att ha tillgång till egna barn för att toleransträna träningshästar med. 😉