Kurser

Vill du boka och arrangera en kurs med oss? Det finns flera typer av kurser att välja mellan och här nedan kan du läsa mer upp de olika varianterna. Det kan även finnas möjlighet att skräddarsy ett upplägg med utgångspunkt i deltagarnas förkunskap och intresse.

Endagskurs
Tvådagarskurs
Femstegskurs
Lastningskurs

Alla ordinarie kursdagar är upplagda på samma sätt. Vi varvar två teoripass med två praktiska pass samt avslutar med frågestund. Illustrerat kursmaterial ingår för deltagare med häst.
Vi har med oss repgrimma och ledrep till alla deltagare som vill låna under kursen.

Vad behövs för att kunna arrangera en kurs? Inte så mycket egentligen, bara:

  • Max 10 aktiva deltagare med häst (kan diskuteras och gäller ej lastningskurs), obegränsat antal deltagare utan häst
  • Rum/plats med bord och stolar (fika och skrivmöjligheter) för teori
  • Gärna blädderblock eller tavla att skriva på
  • Ridbana eller åtminstone någorlunda jämn yta för praktiska övningar
  • Tillgång till ridhus är en fördel om det regnar eller snöar, annars går det lika bra utomhus
  • Round pen eller avspärrningsmöjligheter för Join up

Kurstyper


Endagskurs
Det är som namnet antyder en kurs som omfattar en heldag, där teori varvas med praktiska övningar. Vår rekommendation är att börja med Grund I eller möjligen en Grund II om förkunskaper finns. Här följer en ungefärlig beskrivning av upplägget för en endags grundkurs, grund I:

Ca 9.00
Presentationer. Teori.
Flyktdjur – rädsla – eftergift
Frågor

Ca 10.30
Praktiska övningar
– Hjälpa hästen att övervinna rädsla
– Beröringsövningar
– Lära hästen sänka huvudet
– Eftergift

Ca 12.00
Lunch

Ca 13.00
Teori
Flockdjur – ledarskap – dominans – respekt – förtroende
Frågor

Ca 14.00
Praktiska övningar
– Flytta hästen
– Lära hästen ge efter för tryck
– Ledövningar
– Böja hästen
– Lösgöra bakdelen

Ca 16.00
Sammanfattning och diskussion


Tvådagarskurs
Ett alternativ som också är populärt är tvådagarskurser, ofta lördag-söndag. Då har vi kurs båda dagarna och även om det blir intensivt för deltagarna så är det mycket lärorikt. Vi kommer överens om upplägg men ofta landar vi vid de teman som ingår i femstegsutbildningen (se nedan). Om intresse finns av något särskilt finns även möjlighet att fördjupa sig i det dag 2. Ett exempel kan vara lastning.


Femstegskurs
Vår femstegsutbildning i Horsemanship är kanske den mest populära. Vi återkommer till er med förslagsvis två veckor till en månads mellanrum, så deltagarna har tid på sig att arbeta med sina uppgifter mellan kurstillfällena. Framstegen hos ekipagen är otroliga! Referenser kan lämnas.

Steg 1: Grund I
Steg 2: Grund II
Steg 3: Uppmärksamhet och respekt
Steg 4: Toleransträning
Steg 5: Uppsutten ledarskapsträning


Lastningskurs
En lastningskurs kan gå till på lite olika sätt och vi kommer efter diskussion fram till vad som passar bäst för just er. Teori varvas med praktisk lastningsträning av 3-4 hästar. Ibland står dessa hästar i samma stall men om inte så kan vi åka runt (förstås under förutsättning att det inte är för långt mellan stallen). Denna kurstyp är relativt ny men har blivit mycket uppskattad!

Kontakta Johanna om du är intresserad av lastningskurs.

 

Kurser

Vi är kanske mest kända för våra kurser, som är mycket uppskattade. Vårt femstegskoncept är det populäraste, men självklart går det även att boka enstaka kurstillfällen. Läs mer >

Träningar

Det häftigaste med hästar är att hur långt man än kommit så finns det alltid något att finslipa i vår relation och kommunikation med dem. Oavsett om du just upptäckt NH eller hållit på med det i många år är du välkommen att kontakta oss om du vill förbättra din och hästens relation.

Föreläsningar och clinics

Våra föreläsningar och clinics bokas av allt från ridskolor och ridklubbar till bibliotek och privata arrangörer. Antingen kan vi använda ett av våra speciellt framtagna och välbeprövade koncept eller så anpassar vi innehållet efter dina/era önskemål. Kontakta oss för mer information och/eller bokning.
Läs mer >

Problemlösning

Det ska vara kul och säkert att hålla på med sin häst. Men ofta finns det situationer som är lite problematiska. Det behöver inte vara så. Vår erfarenhet är att allt går att ordna, även om det ibland krävs lite tålamod och arbete. Berätta för oss om situationen så berättar vi hur vi kan hjälpa dig och din häst.

Utbildningsmaterial

Lär dig mer om hur hästar fungerar och hur du bäst kommunicerar med dem för att etablera ett bra och säkert ledarskap. I sortimentet finns ett flertal böcker och en DVD-film.
Till webbshopen >

Jag har varit verksam i ridsporten i över 40 år, varav drivit ridskola i 20. Säkerhet med hästar har alltid varit i centrum. Hur väluppfostrad en häst än är, kommer den alltid att vara ett flykt och flockdjur. Samt en hejare på att avläsa oss människor blixtsnabbt. Därför är det viktigt för mig med bra kunskap om hästars beteende samt hantering.

För några år sedan kom vår förening i kontakt med Johanna Forsström. Vi anlitade henne för en kurs i Naturlig Hästhantering. Det blev succé!! Så bra och nyttigt för både nybörjare och oss lite mera ”ringrävar”. Johanna är proffsig och det märks att hon är beteendevetare, då det aldrig bara är hon som pratar, utan alla frågar, berättar och tycker till. Det är fantastiskt att höra 12-13 åringar säga – ”Vi har lärt oss massor! Det är sååå bra!” Eller en vuxen elev som säger – ”Inte så viktigt med ridning i dag! Vill hellre jobba henne från marken så hon står still när jag tränsar”. ?
Vi har anlitat Johanna till flera kurser genom åren. Även lastning av hästar . NH ökar säkerheten och därför rekommenderar jag alla och framförallt ridskolor att ta del av Johanna och hennes fars kunskaper.

”Jag har gått Natural Horsemanship-kursen för Johanna Forsström och jag tycker den är otroligt bra. Jag har lärt mig enormt mycket om hur jag ska läsa av och tolka hästar. Att vi lär oss hur vi ska hantera och läsa av våra djur är oerhört viktigt. Med dessa verktyg kan vi få både en tryggare och roligare hästhantering och framförallt komma våra hästar närmre. Jag har under flera år haft ett NH-tänk och läst olika böcker och tränat mina egna hästar, men inget går upp mot att gå denna kurs då allt fallit på plats och jag hittat både hopp om olika problem jag haft med hästarna och inspiration tillsammans med verktyg hur jag kan få min hästvardag ännu bättre. Johanna är otroligt pedagogisk och bemöter alla människor på ett individuellt sätt utifrån det behov som efterfrågas.”

”Jag var osäker/rädd på hur jag hanterade hästar. Jag hade svårt att förstå vad som hände när jag höll på med dem på ridhuset.
Men så erbjöd vår ridklubb NH-kursen med Johanna och jag anmälde mig.
Efter kursen har jag en helt annan förståelse för hästarnas signaler och hur jag ska hantera dem. Hur jag kan påverka relationen mellan oss positivt och att det blir säkrare för mig. Johanna har lärt mig det med ypperlig pedagogik.
Rekommenderar denna kurs till alla som på något sätt har kontakt med hästar; barn, vuxna och föräldrar. Plötsligt känns det som jag lärt mig ett nytt språk – hästspråket!”

Jag skaffade min drömhäst vid jul 2014 trots att hästen hade lite negativa saker i bagaget (flera misslyckade inridningsförsök). Hon hade en enorm utstrålning och jag blev stormförtjust i henne. Jag valde att inte lyssna på varningar om svåra hästar som inte var inridna vid 5 års ålder och trodde att jag skulle klara av att rida in henne själv, men så var inte fallet.
Började försöka rida in min häst med dåligt resultat. Elfie kastade av mig vid flera tillfällen och jag insåg att jag behövde hjälp med inridningen. Då började jag fråga runt efter olika beridare tills jag fick tips av en väninna som hade läst flera av Svens böcker och hittat Equerry’s hemsida på nätet. Det kändes rätt efter första samtalet med Johanna!
Ganska snabbt bestämde jag mig för att skicka iväg Elfie till Johanna. Jag tyckte om Johannas tankar omkring hästhantering och kände mig trygg att skicka i väg min häst. Jag kände att nu MÅSTE man lyckas att rida in henne innan hon förvandlas till fullständig problemhäst (det kändes liksom att det var Elfies sista chans).
Jag fick tillbaka en helt trygg häst som funkar i alla lägen. Alla hästens problem var bortblåsta och jag kunde rida henne i skritt, trav och galopp. Sen dess har jag kunnat träna vidare med min fina pärla!
Jag har inte förut varit särskilt NH-intresserad men Johanna lyckades väcka mitt intresse. Det jobb hon gjorde med min Elfie var helt otroligt bra!